Volda Kyrkje

Voldskyrkja eller Sunnmørskatedralen

(opplysningane og bilda er henta frå internettet)

Volda/Halkjelsvik har vore kyrkjestad allereie frå 1200 talet. På 1400 talet stod det ei stavkyrkje. Den var påbygd fleire gongar, men vart framleis for lita. Den vart nedreven i 1858 og det vart bygd ei krosskyrkje i tre. Dette var ei av dei største kyrkjene i landet, det var plass til nesten 1000 mennesker. Denne kyrkja brann ned natt til 7.april 1929. Ingenting av det svært gamle inventaret sto til å redde.

Det vart vedteke å bygge opp ny kyrkje i stein. Ho er teikna av arkitekt Arnstein Arneberg. Koret er pryda av ei freskomåling av Hugo Mohr. Spesiell p.g.a. at Kristusfiguren har nordisk utsjånad. Kjyrka hadde oprinnelig mellom 800 og 900 sitteplassar, men det har vore nokre endingar i seinare tid, so der er ikkje slett so monge no.

I 1979 vart kyrkja utsett for lynnedsalg og ein (heldigvis)mindre brann. Den måtte pussast opp og rensast innvendig.

Klokka veg 1100 kg, og er levert av Olsen Nauen klokkestøperi i Tønsberg. Og var klar til bruk ved opninga i 1932. Klokka fekk namnet «Fred».

Farfar og sikkert monge andre voldingar var med på å bygge dette fantastiske bygget.

Ei vakker ramme rundt barnedåp, konfirmasjon, bryllupp, begravelse, og anna.

Eg er ikkje den ivrigaste kyrkjegjengaren, men det er fint å vere der. Der er ei ro, fred, stillheit som er god og kjenne på. Det er fint å sitte og sjå på maleria og høyre orgelmusikken. No er eg heldig som stort sett har sote i lag med ein far som kunne alle songane og song som ei klippe 🙂

Vi har ikkje brukt å gå på gudstjeneste på julafta. Sikkert av praktiske årsaker. 🙂 Men eg hugsar dei flotte julottene frå barndomen, grytidlig om morgonen 1. juledag. Då gjekk det buss frå Berkneset. Å stige ut av bussen til trompetmusikk frå tårnet… og kome inn i kyrkja til denne stillheita og freda… Ikkje mindre enn heilt fantastisk.

Eg er glad i kyrkja vår og vi kan vere stolte av det staselige bygget 🙂

PS: Om måsane på taket vender nedover blir det fint ver, vender dei oppover blir det dårlig 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *